Een bezoek aan de Kromme Rijnstreek is zeker de moeite waard als je een bewonderaar bent van kastelen en landgoederen. Het gebied tussen Utrecht en Wijk bij Duurstede vormt de bakermat van ridderhofsteden en kastelen die zijn gebouwd vanaf de 13e eeuw. Een deel is later ontstaan (bijvoorbeeld de landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen) of omgevormd tot buitenplaatsen of romantische kastelen.
Langs de vele routes door het prachtige decor met kastelen en buitenplaatsen in de Kromme Rijnstreek kun je heerlijk fietsen of wandelen. Een voorbeeld is de ‘Kastelenroute’ van de VVV. Die route leidt je langs de Langbroekerdijk en de naastgelegen wetering, een lintweg langs kastelen en middeleeuwse versterkte woontorens.
De meeste kastelen en buitenplaatsen zijn in particulier bezit en daardoor kun je ze niet of beperkt bezoeken. Slechts een handjevol kastelen, landgoederen en buitenplaatsen hebben hun tuinen opengesteld voor bezoek en enkele kun je vanbinnen bekijken, zoals Huis Doorn op de grens van de Utrechtse Heuvelrug en de Kromme Rijnstreek. Wil je beleven hoe het was in de Middeleeuwen, maar op een luxueuze manier? Boek dan een overnachting in een tot hotel omgebouwd kasteel of landgoed. Het is op sommige locaties ook mogelijk om te trouwen of deze te boeken voor zakelijke bijeenkomsten. Informeer hiernaar bij de VVV.
Geschiedenis
Het gebied tussen Odijk en Wijk bij Duurstede vormt de bakermat van ridderhofsteden en kastelen die vanaf het midden van de 13e eeuw zijn gesticht. In het begin bestonden deze slechts uit versterkte torens, later werden er woonvertrekken aangebouwd. In de 17e eeuw is een aantal omgevormd van kastelen met een militaire functie tot buitenplaatsen en andere zijn in de 19e eeuw omgevormd tot romantische kastelen.
Kenmerkend is de economische functie van de omringende landgoederen, die met een agrarische basis gericht zijn op een gemengde bedrijfsvoering. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de buitenplaatsen in de Vechtstreek die puur als statussymbool zijn aangelegd. Voor een bezoek betaal je aan de beheerders van de kastelen en landgoederen in de Kromme Rijnstreek een kleine vergoeding. Hiermee zorgen ze voor continuïteit waardoor de landgoederen nog vaak in handen zijn van de oorspronkelijke adel.
Bezienswaardigheden
Routes langs kastelen en landgoederen
Paspoort Utrechtse Kastelen & Buitenplaatsen
Er is een paspoort ontwikkeld waarmee je je kunt verdiepen in de Nederlandse geschiedenis van de kastelen en buitenplaatsen. Het paspoort ‘Utrechtse Kastelen & Buitenplaatsen’ neemt je mee langs de unieke locaties in provincie Utrecht. Van Stadskasteel Woerden tot Kasteel Renswoude ontdek je alle bijzondere verhalen van de deelnemende locaties. Welke beroemde bewoners hebben hier gewoond, welke gasten zijn er op bezoek geweest, waar kun je heerlijk fietsen en wandelen, en welke evenementen vinden er plaats? Met het unieke registratienummer in het paspoort kun je bijhouden welke locaties je al hebt bezocht. Bovendien wordt je dan via een speciale Kastelennieuwsbrief op de hoogte gehouden van evenementen en bijzondere activiteiten bij de locaties.
Op vertoon van je paspoort kun je tevens bij zes locaties een stempel halen. Is je stempelkaart vol? Dan maak je kans op prachtige prijzen bij een van de kastelen en buitenplaatsen in de regio. Het paspoort is verkrijgbaar bij de VVV en bij de deelnemende locaties.